A Vadkár kalkulátor működéséről

A Vadkár kalkulátor működéséről

Kattintson a menüsorban a Kalkulátor gombra, majd a megnyíló ablakban az Új kalkuláció megkezdése gombra.

 

Ha még nincs az adatbázisban rögzített táblája, akkor kattintson az Új tábla rögzítése gombra.

 Adja meg a tábla Ön által használt nevét, a községhatárt és a helyrajzi számot. Több helyrajzi számot is felsorolhat, ha ugyanabban a községhatárban van mindegyik. A községhatár és a helyrajzi számok helyett megadhatja a MEPAR blokkazonosítót is. A terület nagyságát pontosan adja meg, hektár és négyzetméter pontossággal!

Amennyiben a tábla több községhatár területén fekszik, akkor kattintson a terület hozzáadása gombra, és adja meg a további azonosító adatokat.

 

 Ha sikerült megadni a tábla adatait, akkor kattintson az ellenőrzés, majd a mentés gombra. Sikeres mentés után a felhasználói név melletti nyílra kattintva a lenyíló menüből kiválaszthatjuk az elmentett táblák adatait.

 Itt bármikor van lehetőség módosítani a tábla adatait, új táblát vehet fel vagy törölheti a szükségtelenné vált táblát.

 Kattintson újra a Kalkulátor gombra a menüsorban, és az Új kalkuláció megkezdése gombra kattintás után válasszon ki egyet az elmentett táblái közül.

Ha szükséges, módosítsa a tábla adatait.

 

A legördülő menüből válassza ki a felmérendő haszonnövényt, a sortávolságot és jelölje be, hogy bio veteményről van szó vagy sem. Adja meg a pontos vetésterület nagyságát. Ez kisebb is lehet a tábla teljes területénél, ha nincs a teljes tábla bevetve.

Adja meg minden egyes mintaterülethez a felmért termő tövek számát és a vad által károsított tövek számát is.A szükséges mintaterületek számát a táblaméret függvényében a kalkulátor automatikusan megadja.

 Ha vannak a táblában foltokban károsított területrészek, akkor ezek kitterjedését és a kár mértékét is meg lehet adni. 100 m2-nél kisebb foltok területét nem szükséges megadni, mert nem változtatja érdemben a végeredményt.

Ha vannak olyan összefüggő nagyobb területrészek, foltok a táblán belül, amin nincs termés valamilyen más oknál fogva (víznyomás, talajhiba, vetéshiba, aszály stb.) akkor ezek területét is fel kell tüntetni, mert ezek csökkentik a termő terület tényleges nagyságát, és itt nincs vadkár sem.

 Minden egyes mintaterületről érdemes 1-1 db termést begyűjteni. Válogatni nem szabad, előre el kell dönteni, hogy a mintaterületekről hányadik darab termés kerül begyűjtésre és ehhez ragaszkodni kell. A begyűjtött termést le kell morzsolni, majd pedig le kell mérni a termés tömegét gramm pontosságú konyhai mérlegen. A következő űrlapra be kell írni a begyűjtött termés darabszámát, gramm pontossággal a tömegét és a mért szemnedvességet. Adjuk meg a termény nettó, ÁFA és kompenzációs felár nélküli felvásárlói árát, és a felvételezés dátumát is.

 

A befejezés gombra kattintva végetünk a kár felmérésével és a kárérték kiszámításával is. Az eredmény a Kalkulációs eredménylap letöltésével olvasható.

 

Letölthető állományok
© IntroWeb | 2024 - Weboldal készítés, SEO